Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2007 19:47 - Учителската стачка продължава
Автор: pavkalom Категория: Други   
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.10.2007 19:51


image
 
 
Без резултат завършиха преговорите при президента Георги Първанов между представителите на учителските синдикати и правителството. Учителската стачка ще продължи, съобщи лидерът на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” инж. Крум Крумов.
image

Според синдикалисти, учителската стачка действително се използва за натиск срещу министър-председателя Сергей Станишев. Но авторите на този натиск са врагове на премиера вътре в управляващата партия. В предаването "Реално" по bTV, президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев подчерта, че стачката сама по себе си няма политически цели.

По-рано днес, президентът Георги Първанов изрази надежда в рамките на преговорите с учителите да се намери обединителен вариант за решаване на проблема.
 
Аз мисля, че бихме могли да редуцираме съществуващите досега варианти и дори се надявам да се обединим около един такъв. В крайна сметка правителството има последната дума. Това заяви президентът Георги Първанов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Според него, днешните преговори не изместват правителството.

"Искането на учителите не е реалистично не защото няма желание, а защото няма ресурс в държавата, който да бъде мобилизиран, за да се отговори на това искане. Но от друга страна е ясно, че трудът на учителите е подценен и трябва да се намерят ресурси в рамките на това, което може, за да бъдат удовлетворени в немалка степен тези искания", каза президентът.

По-рано днес, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова декларира, че освен воля от страна на правителството и на синдикатите, има и готови предложения, както и визия за увеличение на възнагражденията на три стъпки.

Детайлите ще бъдат уточнени от експертната група. Масларова се надява, че в хода на преговорите ще надделеят разумът и добрата воля над вече появилите се политически нюанси в стачката. Емилия Масларова подчерта, че думите на финансовия министър Пламен Орешарски за това, че се намираме "на ръба на пропастта", са извадени от контекста.

Според нея, отдавна е ясно, че ако тръгне верижна реакция за искане на увеличение на трудовите възнаграждения в различни сектори, без да се правят реформи и без да се оптимизират дейностите в различните сфери, ако провокациите за противопоставяне на различните сфери от социалния живот надделеят, то тогава наистина може да се окажем на ръба на пропастта.

Масларова допълни, че това е позиция на цялото правителство. Според нея има възможност чрез формиране на приоритети и реформи да се върнем към нормалния ритъм.


Взето от - www.btv.bg



Тагове:   стачка,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pavkalom
Категория: Други
Прочетен: 9085
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930